Ik maak deze vegetarische wok met noedels bijna wekelijks klaar. Door de vele groenten is het een heel gezond gerecht en dankzij de verschillende smaakmakers is hij ook superlekker!
In het begin maakte ik voor de meisjes een aparte portie zonder de smaakmakers (enkel noedels en gewokte groenten), maar op een keer was ik verstrooid en had ik alles in de wok gegooid. Zonder dat ik het goed en wel besefte vroegen ze om een tweede bord. En om extra sojasaus. En om eetstokjes (die boot hebben we in het begin toch wat afgehouden ;-)).
Deze wok is echt een favoriet hier in huis. Als ik hem een tijdje niet gemaakt hebt, vraagt Julie er zelfs naar. Ik denk dat het succes te wijten is aan de verschillende smaakmakers die ik in de saus doe, maar ook op tafel zet. Zo hebben de meisjes het gevoel dat ze aan tafel zelf aan het “koken” zijn met sojasaus, sesamolie, limoensap en gedroogde ajuintjes (het gebruik van die laatste moeten we trouwens wat afremmen).
Je kinderen meer groenten laten eten? Lees zeker ook eens mijn blogbericht Tips bij moeilijke eters.
Nodig voor de vegetarische wok met noedels:
- 150 g woknoedels (bv. Chinese eiermie van Soubry)
- 1 rode paprika, in fijne reepjes
- 200 g sojascheuten
- 150 g peultjes, gewassen en gekuist
- ½ broccoli, in kleine roosjes gesneden
- verse lente-ui (in fijne ringetjes) of koriander
- (naar smaak) fijngesnipperde rode peper of sambal oelek
- 1 duim verse gember, geraspt
- 1 teen look, geperst
- enkele eetlepels sojasaus
- enkele druppels sesamolie
- sap van ½ à 1 limoen
- (optioneel) gedroogde ajuintjes
Bereiding vegetarische wok met noedels:
- Bereid de woknoedels volgens de verpakking en zet ze aan de kant.
- Was, kuis en snijd de groenten fijn. Zet alles klaar bij het fornuis.
- Verwarm een flinke scheut olie in de pan.
- Wok de helft van de groenten beetgaar, samen met de look, gember en rode peper.
- Haal de groenten uit de wok en wok de andere helft van de groenten beetgaar.
- Doe alle groenten en de noedels terug in de wok.
- Voeg enkele eetlepels sojasaus toe en roer om (laat de saus wat verdampen).
- Haal van het vuur, voeg naar smaak limoensap en sesamolie toe en roer om.
- Serveer de wok in een diep bord.
- Garneer met lente-ui of koriander en gedroogde ajuintjes.
Tips:
- Gebruik een olie die bestand is tegen hoge temperaturen (geen olijfolie).
- Als je wok groot genoeg is, kun je alle groenten samen in de wok doen, maar let op dat ze niet te gaar stoven.
- Wees royaal met de sojasaus en zuinig met de sesamolie.
- Ook lekker met fijngehakte pindanoten i.p.v. gedroogde ajuintjes.
- Om te variëren: gebruik eens rijst in plaats van woknoedels.
Zet jij deze vegetarische wok met noedels ook eens op het menu?