Hapjes maken, I love it! Weinig gerechten waarmee je zo creatief kunt zijn (en waarmee je zo kunt scoren bij je gasten) als met hapjes. Het is eigenlijk een beetje ‘knutselen met eten’. Er zijn zo veel keuzemogelijkheden:
- Warme of koude hapjes
- Hapjes met vis, vlees of zeevruchten
- Vegetarische of zelfs veganistische hapjes
- Hapjes op een prikker, op een lepeltje of in een glaasje
- Soepjes, mousses, bruschetta, dips, …
- Klassieke hapjes (witloof met garnaaltjes, paté met uienconfituur)
- Exotische hapjes (rode curry met scampi, een miso-soepje)
Ja, ik ben een echte hapjesfanaat! Inspiratie nodig voor kerst of oudejaarsavond? Lees vooral verder voor mijn hapjes kerstmenu.
P.S. Weekend Knack vroeg me dit jaar hoe mijn perfecte eindejaarsfeest eruitziet.
Klik hier voor een overzicht van alle hapjes op sharemyfood!
Sint-Jacobsnoot met pastinaakpuree en truffel
Nodig (6 personen)
- 6 Sint-Jacobsnoten
- 6 kl truffeltapenade
- 2 à 3 grote pastinaken
- scheutje citroensap
- scheutje room
- klontje goeie boter
- dille of peterselie (voor de afwerking)
Bereiding
- Schil de pastinaak en snij ze in grove stukken.
- Doe de pastinaak in een kookpot, doe er een klontje boter bij en een scheutje water.
- Laat met deksel op koken tot de pastinaak gaar is (voeg evt. nog wat water toe indien nodig, maar zeker niet teveel).
- Pureer de pastinaak met een scheutje room.
- Breng op smaak met citroensap, nootmuskaat, peper en zout.
- Bak de Sint-Jacobsnoten kort aan in goeie boter (toeschroeien aan elke kant).
- Kruid met peper en zout.
- Serveer de puree (1 el) met de Sint-Jacobsnoot en de truffeltapenade (1 kl).
- Werk af met wat dille of fijngehakte peterselie.
Tips:
- De puree kun je gemakkelijk op voorhand maken en even terug opwarmen.
- Geen fan van pastinaak? Ook lekker met een puree van knolselder, peterseliewortel, aardpeer of schorseneer (dus met elke witte wintergroente die je kunt pureren). Of een gewone aardappelpuree, op smaak gebracht met wat geraspte Parmezaanse kaas.
- Voor de truffeltapenade gebruikte ik de donkerste tapenade uit het potje ‘trio van tapenade’ (nieuw bij Delhaize, te vinden bij de tapas in de verstoog).
- Vind je geen truffeltapenade? Ook lekker met enkele druppels truffelolie!
Bruschetta met pompoen en rucola
Nodig (6 personen)
- 1 halve kleine pompoen
- 2 blaadjes salie, fijngesneden
- 1 theelepel Sambal Oelek (of wat cayennepeper)
- 1 ciabatta
- 1 handvol rucola, gewassen
- 3 el walnoten, fijngehakt
- olijfolie en balsamico-azijn
Bereiding
- Plaats de pompoen met de gesneden zijde naar beneden in een ovenschaal.
- Druppel er wat olijfolie over en gaar in de oven op 180°C (een half uur tot een uur).
- Haal de zachte pompoen uit de oven, verwijder de schil en pitten en pureer.
- Kruid de pompoen met peper, zout, olijfolie en salie.
- Voor wie houdt van een pikante toets: voeg wat Sambal Oelek of cayennepeper toe.
- Snijd de ciabatta in sneetjes en bak in de oven tot krokante toastjes (10 min op 180°C)
- Doe de rucola in een kommetje en breng op smaak met olijfolie, balsamico, peper en zout.
- Maak toastjes met de ciabatta, pompoenpuree, rucola en fijngehakte walnoten.
Tips
- Maak de pompoenpuree op voorhand en bewaar in een potje in de frigo. Je zult ongetwijfeld te veel hebben, maar niet getreurd: dit is ook lekker op de boterham of als puree bij een hoofdgerecht.
- In plaats van zelf ciabatta af te bakken kun je gerust ook kant en klare toastjes gebruiken. Zorg wel voor toastjes die niet te klein zijn (anders is het niet handig om de rucola erop te leggen).
- De rucola moet je à la minuten op smaak brengen, want anders worden de blaadjes helemaal slap.
- Ook lekker met wat pancettastukje, krokant in de pan (i.pv. de fijngehakte walnoten).
Hapje 3: Falafel-burgers
Nodig (6 personen)
- 12 Falafel
- 1 Tortilla-vel
- 6 kerstomaatjes, gehalveerd
- 1 groot blad ijsbergsla
- 12 blaadjes (Thaïse) basilicum
- Sausje naar keuze
Bereiding
- Bak de falafels aan in wat olijfolie. Kruid met peper en zout.
- Snijd rondjes uit het tortilla-vel (net iets groter dan de falafels).
- Warm de tortilla-rondjes op in de oven (10 min op 140°C) of in een pan zonder vetstof.
- Bestrijk een tortilla-rondje met je favoriete sausje.
- Maak een torentje: tortilla – falafel – ijsbersla – half kerstomaatje – tortilla – blaadje basilicum
Tips
- Om gemakkelijk rondjes te maken uit de tortilla: maak een afdruk met een klein glaasje dat net iets groter is dan de falafel (bv. een jeneverglaasje). Knip het rondje uit met een schaar.
- Maak de tortilla-rondjes al op voorhand, dit bespaart je tijd wanneer je gasten er zijn.
- Je kunt de falafel ook op voorhand al bakken en even mee opwarmen in de oven met de tortilla-rondjes.
- Suggesties voor sausjes: ketchup, mayo, Andalouse, looksaus, … Ik gebruikte Srirarcha (het favoriete sausje van Sergio Herman, zo las ik in één of ander tijdschrift…). Het is een pikante Aziatische saus met een sterke looksmaak.
- De ‘bio falafel box’ van Delhaize bevat drie verschillende falafels (linzen en gedroogde tomaat – courgette en feta – zeewier en zoete miso)
- Geen fan van falafel? Uiteraard ook lekker met zelfgemaakte mini-hamburgers!
- Thaise basilicum smaakt meer naar anijs dan gewone basilicum (te koop bij Delhaize).
Romig soepje van pastinaak en aardpeer
Dit soepje leerde ik vorig jaar kennen op de kookdemo ‘feestkoken’ van Christine Van Imschoot. Sindsdien heb ik het al dikwijls klaargemaakt, niet enkel als hapje, maar ook (en vooral) als lekkere winterse soep voor bij de (boterhammen)lunch.
Nodig (voor 1 liter soep)
- 1 pastinaak
- 2 aardperen
- 1 ajuin
- 1 bouillonblokje (kip of groenten)
- klontje boter
- 10 cl room (of meer…)
- 2 el granaatappelpitjes
Bereiding
- Schil de pastinaak en de aardpeer en snij ze in stukken.
- Snij de ajuin fijn.
- Stoof de groenten aan in een klontje boter. Kruid met peper en zout.
- Zet de groenten onder water en breng aan de kook.
- Voeg het bouillonblokje toe en laat 15 min. doorkoken.
- Voeg de room toe en laat even opkoken.
- Mix de soep glad.
- Serveer met wat granaatappelpitjes.
Tips
- Vind je granaatappel te speciaal? Gebruik dan enkele flinterdunne schijfjes rauwe aardpeer of wat fijngehakte peterselie als garnituur.
- Ook lekker (en lijnvriendelijker) zonder de room.
Erwtenpesto met gerookte makreel
Ook dit hapje leerde ik kennen via Christine Van Imschoot.
Nodig (6 apero-glaasjes)
- 100 g diepvrieserwten (nog niet volledig ontdooid)
- 1 el geroosterde amandelschilfers
- 1 el gemalen Parmezaanse kaas
- 1 el volle Griekse yoghurt
- 1 el mierikswortelpasta
- enkele takjes verse dille (voor de versiering)
- gerookte makreel
- olijfolie/peper/zout
Bereiding
- Mix de diepvrieserwten in een cutter met de amandelschilfers en de gemalen kaas. Voeg wat olijfolie toe tijdens het cutteren, zodat je een mooie pesto krijgt. Kruid met peper en zout.
- Verdeel wat pesto in een aperitiefglaasje.
- Werk af met een toefje mierikswortelpasta, wat yoghurt, een stukje makreel.
- Versier met een takje dille.
Tips
- Geen visliefhebber ? Ook lekker met stukjes kipfilet!
- Je hoeft de erwten niet te garen, want dan verliezen ze hun frisgroene kleur. Je pakt ze wel best een half uurtje op voorhand uit, zodat ze gemakkelijker cutteren.
- Je kunt de pesto gemakkelijk op voorhand bereiden en in een afgesloten potje in de frigo bewaren. Ook lekker als spread op de boterham!
- Gerookt makreelhaasje (te koop bij Delhaize) is nog zachter en fijner van smaak dan gerookte makreelfilet .