Op het menu deze week: een hip gerechtje dat ik hier en daar op de foodblogs van collega’s zag verschijnen: Shakshuka. Ik wilde dit al lang eens maken en toen Joske maandagavond aankondigde dat hij bij vrienden was uitgenodigd voor voetbal en pulled pork, liet ik het geplande gerecht voor wat het was en maakte ik dit simpele eenpansgerecht. Pure comfort food. De rode duivels en hun fans konden het een paar uur later ook gebruiken 🙂


Nodig voor de Shakshuka:

(voor 2 personen)

  • 1 grote ui
  • 1 teentje look
  • 1 rode of gele paprika
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 koffielepel suiker
  • 4 eitjes
  • kruiden (laurier, komijn, thijm, cayennepeper, verse peterselie)

Bereiding Shakshuka:

  • Snij de ui in plakjes en de paprika in reepjes.
  • Bak 5 Ă  10 minuten op hoog vuur, zodat ze bruin kleuren. (Eerst de ui in de pan, dan de paprika toevoegen).
  • Voeg 1 blik gepelde tomaten toe en 1 koffielepel suiker.
  • Voeg kruiden toe: 2 blaadjes laurier, komijn, thijm, verse peterselie, look, cayennepeper, peper en zout.
  • Laat 15 minuten pruttelen op een zacht vuur zonder deksel. Als de saus te dik wordt, voeg je wat warm water toe.
  • Maak 4 holtes in je pan en voeg de eitjes toe.
  • Laat nog 10 minuten zachtjes garen onder deksel op een heel laag vuur.
  • Kruid de eitjes met peper en zout en verstrooi er wat verse peterselie over.
  • Serveer met wat (stok)brood
  • Smakelijk!

Een Shakshuka restje

Aangezien ik deze hoeveelheid saus voor mezelf gemaakt had met maar twee eitjes, had ik nog de helft van de saus over. Die kwam de dag erna goed van pas, toen ik laat thuis was van het werk. Het restje saus met een extra blik gepelde tomaten en wat lightroom erbij (omdat de saus nogal pikant was) smaakte heerlijk bij wat penne en parmezaan. Een vegetarische pasta in een handomdraai!

Shakshuka