Look konfijten en gemberpastilles maken: 2 handige keukentrucjes!

Na een lange zomer zonder, maakte mijn hart een sprongetje toen ik begin oktober nog eens naar een kookdemo bij Christine Van Imschoot kon. Het thema was ‘herfstkoken’ en zoals altijd wat het weer een gezellige en lekkere avond én ging ik achteraf direct aan de slag met enkele tips en recepten, waaronder haar tips voor look konfijten en gemberpastilles maken! Christine heeft ook haar eigen blog Huis Van Heden.


Look konfijten

Gekonfijte look is echt superhandig om in huis te hebben. Gebruik hem voor elk gerecht dat begint met ‘pers een teentje look..’. Door het konfijten smaakt de look zachter en zoeter. Zeker bij rauw gebruik (denk aan pesto of lookmayonaise) is hij minder scherp en beter verteerbaar.

Hoe ga je tewerk? Koop enkele bollen look, doe het velletje van de teentjes en kook ze 15 à 30 minuten op een zacht vuurtje, net ondergezet in olijfolie. De olie moet lichtjes borrelen (niet doorkoken).

Optie 1: Giet de olie af en bewaar in een flesje als lookolie (lekker in soep, in risotto, op pizza, …). Pureer de looktenen met een mixer tot lookpasta. Bewaar de lookpasta in de frigo, in een afgesloten potje.

Optie 2: Bewaar de teentje look in hun geheel in de olie in een bokaal in de frigo. In dit geval kun je de look indien nodig voor gebruik wat pletten met een vork.

Wil je de lookpasta langer bewaren? Dan kun je hem in kleine porties opdelen en invriezen. Een houder voor ijsblokjes is daarbij handig. Neem telkens één “blokje” lookpasta uit (dat je in de frigo bewaart) en laat te rest in de diepvries zitten tot je een nieuw blokje nodig hebt.

 

look konfijten en gemberpastilles maken


Gemberpastilles

Schil de gember en snijd hem in stukken (als je bio-gember gebruikt én een krachtige blender hebt, mag je de schil er zelfs aan laten en hoeven de stukken niet al te fijn te zijn).

Cutter de gember met een scheutje water fijn in de blender.

Giet het mengsel in een zeef en druk stevig aan, totdat de gemberpulp kurkdroog is en je al het sap hebt opgevangen.

Voeg dezelfde hoeveelheid citroensap toe (of meer/minder naar smaak). Roer eens goed door.

Giet het sap in een houder voor ijsblokjes en plaats in de diepvries. Als ze bevroren zijn, haal ze uit de houder en bewaar ze in een afgesloten doosje in de diepvries.

Gebruik de pastilles puur als gembershotje of voeg heet water toe voor gemberthee. 1 pastille volstaat voor 1 kopje thee. Of gebruik er meer als je een hele theepot zet. Ook lekker bij verse muntthee of zelfs in hartige oosterse gerechten (vegetarische wok, Thaise soep, …).

 

look konfijten en gemberpastilles maken

Look konfijten en gemberpastilles maken: 2 handige keukentrucjes die ik niet meer zou kunnen missen!